Jeg mottok nettopp følgende spørsmål fra en tidligere kursdeltaker: 

«Når situasjonen er som den er på børsen om dagen, vil det lønne seg å selge seg ut, for så å gå inn igjen når det verste er over??  

Eller sitte rolig og vente på oppgangen igjen? Vet du ikke kan svare på akkurat hva jeg bør gjøre, men litt sånn generelt. Sitter med det meste av min kapital i aksjer.»

Ikke så lett å gi et godt råd her…

Pandemien med COVID-19 har ført til drastiske tiltak over hele verden for å hindre smittespredning. Konsekvensene for næringslivet er dramatiske.  I Norge har Oslo Børs falt med over 30 %, og mange selskaper har mer en halvert seg i verdi.

Er det en langvarig krise?  Blir det verre eller går det snart over?

Media er full av motstridende informasjon og anbefalinger fra ulike eksperthold, den ene dagen med oppløftende nyheter og neste dag med katastrofebetraktninger.  Aksjemarkedet er tilsvarende volatilt og vanskelig å forutse, med store svingninger innenfor samme handledag.

Vurderingene som kommer fra våre helsemyndigheter er mer konsistente, og foreløpig er Europa og USA “satt på vent” til over påske.  Her er prognosen at situasjonen blir verre før den blir bedre, og Italia er hittil skrekkeksempelet for hvor ille det kan bli.

Det som fortsatt gjelder er Norge sin åpne økonomi og avhengighet av omverden, vi er et lite land og en stor del av det vi produserer blir eksportert, og svært mye av det vi forbruker er importert.  Vel halvparten av omsetningen på Oslo Børs skjer i tillegg fra utenlandske investorer, og disse har en tendens til å trekke hjemover når det røyner på.

Din strategi før krisen er av stor betydning for beslutningen.
  • Har du kjøpt aksjer i konservative bransjer, eller i bransjer med høy risiko ut fra dagens situasjon?
  • Selskapene du har valgt å investere i, er de langt oppe i næringskjeden eller lenger nede?
  • Er disse kvalitetsaksjer med bra egenkapital? Gir de ut regelmessig utbytte?

Som du kanskje har lagt merke til så har f.eks. aksjene innen matbransjen ikke beveget seg noe særlig (Orkla og fisk), mens oljeaksjer og reiseliv har gått dramatisk ned.

En viktig regel er å ikke investere mer enn du har råd til å tape.  Her synes jeg stop loss regelen på –15 % er god å forholde seg til. Så hvis risikoen er høy på dine aksjer = du har tapt mye penger, vurder å gå ut av noen særlig risikofylte aksjer.

Sitter du i kvalitetsaksjer og har råd til det, så kan det være greit å sitte stille i båten og vente på bedre tider.

Vurderinger fremover:

I disse tider er det greit å sitte med ledig kapital. Ingen av oss klarer å treffe bunnen av markedet, men kanskje å være i nærheten av denne og gjøre gode kjøp?

Selv legger jeg stor vekt på signalene som kommer fra USA og Kina:  Når og hvordan de kommer ut av av denne krisen tror jeg vil være styrende for utviklingen også i Norge.

Historisk sett har bratt nedgang blitt etterfulgt av like bratt oppgang.

Når det snur vil oppgangen gjerne komme hurtig, og mye av stigningen kan komme i løpet av noen hektiske dager eller uker.

Markedet er vanskelig å time, men ser vi på historiske verdier så er det nå mange gode selskaper som er lavt priset: Equinor eller AkerBP om du vil satse på oljen; Yara og Norsk Hydro med industri, DNB bank, Storebrand forsikring..

Selskaper jeg ikke anbefaler for privatinvestoren, er de som beveger seg mye opp og ned i verdi fra dag til dag, og som i tillegg har lav egenkapital. Eksempel Norwegian, her er det dessverre fort å tape mye penger.  Husk gjerne at når du kjøper fordi aksjen er så billig, så er det en annen som selger av motsatt grunn!

 

Selv satser jeg på fundamental analyse, og på kvalitetsselskaper som jeg håper vil fortsette å gjøre det bra over lang tid. Målet er selvsagt å slå børsen, ved hvert årsskifte!

Ønsker du å lære mer om aksjeinvesteringer, og utvikle en god strategi for når kjøpe og selge?

Da kan vårt grunnkurs innen aksjeinvestering være nyttig. Kurset er ment for private som ønsker å investere i aksjemarkedet, les mer om kurset her


 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar